Przejdź do treści

Mannoza Definicja

Mannoza to monosacharyd należący do heksoz (cukry proste zawierające sześć atomów węgla). Jest izomerem glukozy i występuje głównie w postaci D-mannozy (postać biologicznie aktywna). Znajduje się np. w owocach, niektórych roślinach, oraz jest składnikiem wielu glikoprotein i glikolipidów. W organizmach żywych odgrywa rolę w procesach biologicznych, takich jak m.in. glikozylacja białek, gdzie stanowi składnik cukrowy przyłączany do białek lub lipidów.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BITWA O CHEMIĘ

Kurs online przygotowujący do matury z chemii
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025