Laktoza to disacharyd, składający się z dwóch monosacharydów: glukozy i galaktozy. Jest naturalnie występującym cukrem w mleku ssaków. Jej wzór sumaryczny to C₁₂H₂₂O₁₁. Ulega rozkładowi w organizmie pod wpływem enzymu laktazy. Niedobór tego enzymu prowadzi do występowania nietolerancji laktozy, objawiającej się dolegliwościami trawiennymi. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, np. jako składnik mleka modyfikowanego, a także jako wypełniacz wykorzystywany w produkcji tabletek.
Laktoza Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BITWA O CHEMIĘ
Kurs online przygotowujący do matury z chemii
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025