Przejdź do treści

Laktoza Definicja

Laktoza to disacharyd, składający się z dwóch monosacharydów: glukozy i galaktozy. Jest naturalnie występującym cukrem w mleku ssaków. Jej wzór sumaryczny to C₁₂H₂₂O₁₁. Ulega rozkładowi w organizmie pod wpływem enzymu laktazy. Niedobór tego enzymu prowadzi do występowania nietolerancji laktozy, objawiającej się dolegliwościami trawiennymi. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, np. jako składnik mleka modyfikowanego, a także jako wypełniacz wykorzystywany w produkcji tabletek.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BITWA O CHEMIĘ

Kurs online przygotowujący do matury z chemii
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025