Fermentacja alkoholowa to beztlenowy proces biochemiczny, w którym węglowodany są przekształcane w alkohol etylowy (etanol) i dwutlenek węgla (CO₂) pod wpływem enzymów, wytwarzanych głównie przez drożdże. Reakcja: C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O. Fermentacja alkoholowa ma ogromne znaczenie, dzięki niej możliwe jest wytwarzanie alkoholu oraz produktów spożywczych na skalę przemysłową, a także produkcja alternatywnych źródeł energii.
Fermentacja alkoholowa Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BITWA O CHEMIĘ
Kurs online przygotowujący do matury z chemii
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025