Przejdź do treści

Fermentacja alkoholowa Definicja

Fermentacja alkoholowa to beztlenowy proces biochemiczny, w którym węglowodany są przekształcane w alkohol etylowy (etanol) i dwutlenek węgla (CO₂) pod wpływem enzymów, wytwarzanych głównie przez drożdże. Reakcja: C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O. Fermentacja alkoholowa ma ogromne znaczenie, dzięki niej możliwe jest wytwarzanie alkoholu oraz produktów spożywczych na skalę przemysłową, a także produkcja alternatywnych źródeł energii.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BITWA O CHEMIĘ

Kurs online przygotowujący do matury z chemii
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025