Przejdź do treści

Cukry redukujące Definicja

Grupa węglowodanów, które posiadają zdolność do redukowania innych związków chemicznych. Ich cechą charakterystyczną jest obecność grupy aldehydowej (aldozy) lub grupy ketonowej (ketozy). Cukry redukujące mogą być wykrywane i odróżniane od innych cukrów za pomocą różnych testów, np. próby Fehlinga (redukcja związków miedzi – barwa ceglastoczerwona). Przykłady cukrów redukujących to: glukoza, fruktoza i galaktoza.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ I
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ II
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025