Grupa w臋glowodan贸w, kt贸re posiadaj膮 zdolno艣膰 do redukowania innych zwi膮zk贸w chemicznych. Ich cech膮 charakterystyczn膮 jest obecno艣膰 grupy aldehydowej (aldozy) lub grupy ketonowej (ketozy). Cukry redukuj膮ce mog膮 by膰 wykrywane i odr贸偶niane od innych cukr贸w za pomoc膮 r贸偶nych test贸w, np. pr贸by Fehlinga (redukcja zwi膮zk贸w miedzi – barwa ceglastoczerwona). Przyk艂ady cukr贸w redukuj膮cych to: glukoza, fruktoza i galaktoza.
Cukry redukuj膮ce Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025