Grupa węglowodanów, które posiadają zdolność do redukowania innych związków chemicznych. Ich cechą charakterystyczną jest obecność grupy aldehydowej (aldozy) lub grupy ketonowej (ketozy). Cukry redukujące mogą być wykrywane i odróżniane od innych cukrów za pomocą różnych testów, np. próby Fehlinga (redukcja związków miedzi – barwa ceglastoczerwona). Przykłady cukrów redukujących to: glukoza, fruktoza i galaktoza.
Cukry redukujące Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025