Przejd藕 do tre艣ci

Cukry redukuj膮ce Definicja

Grupa w臋glowodan贸w, kt贸re posiadaj膮 zdolno艣膰 do redukowania innych zwi膮zk贸w chemicznych. Ich cech膮 charakterystyczn膮 jest obecno艣膰 grupy aldehydowej (aldozy) lub grupy ketonowej (ketozy). Cukry redukuj膮ce mog膮 by膰 wykrywane i odr贸偶niane od innych cukr贸w za pomoc膮 r贸偶nych test贸w, np. pr贸by Fehlinga (redukcja zwi膮zk贸w miedzi – barwa ceglastoczerwona). Przyk艂ady cukr贸w redukuj膮cych to: glukoza, fruktoza i galaktoza.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem

Dowiedz si臋 wi臋cej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZ臉艢膯 I
z艂 999
  • Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
  • Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZ臉艢膯 II
z艂 999
  • Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
  • Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025