Wielocukry pochodzenia roślinnego (np. celuloza, hemiceluloza, pektyny), stanowią główny składnik ścian komórkowych u roślin. Nie ulega procesowi trawienia w przewodzie pokarmowym. Błonnik jest głównie obecny w produktach zbożowych, warzywach, owocach, nasionach i roślinach strączkowych. Wyróżnia się błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie i tworzy galaretowate masy. Łatwo ulega fermentacji przeprowadzanej przez bakterie w jelitach. Błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się w wodzie i ma tendencję do zwiększania objętości masy kałowej. Jest mniej podatny na fermentację. Błonnik pokarmowy pomaga regulować proces trawienia, zapobiegając zaparciom i przyspieszając perystaltykę jelit. Regularne spożywanie błonnika może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
Błonnik pokarmowy Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025