Proteiny, rodzaj białek, które składają się tylko z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Nie zawierają żadnych innych typów cząsteczek ani grup funkcyjnych. Są one podstawowymi jednostkami strukturalnymi białek. Pełnią kluczowe funkcje w organizmach, takie jak np. katalizowanie reakcji chemicznych czy transport substancji. Przykłady: albuminy, histony, insulina, lizozym.
Białka proste Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025