Proteiny, rodzaj białek, które składają się tylko z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Nie zawierają żadnych innych typów cząsteczek ani grup funkcyjnych. Są one podstawowymi jednostkami strukturalnymi białek. Pełnią kluczowe funkcje w organizmach, takie jak np. katalizowanie reakcji chemicznych czy transport substancji. Przykłady: albuminy, histony, insulina, lizozym.
Białka proste Definicja

Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026