Proteiny, rodzaj bia艂ek, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 tylko z aminokwas贸w po艂膮czonych wi膮zaniami peptydowymi. Nie zawieraj膮 偶adnych innych typ贸w cz膮steczek ani grup funkcyjnych. S膮 one podstawowymi jednostkami strukturalnymi bia艂ek. Pe艂ni膮 kluczowe funkcje w organizmach, takie jak np. katalizowanie reakcji chemicznych czy transport substancji. Przyk艂ady: albuminy, histony, insulina, lizozym.
Bia艂ka proste Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025