Mikroskopijne, jednokom贸rkowe organizmy prokariotyczne, kt贸re wyst臋puj膮 w r贸偶nych 艣rodowiskach na ca艂ym 艣wiecie (m.in. w wodzie, glebie, na powierzchniach ro艣lin i w organizmach zwierz臋cych). Posiadaj膮 zr贸偶nicowane formy, kszta艂ty i rozmiary. Charakteryzuj膮 si臋 brakiem j膮dra kom贸rkowego oraz innych struktur kom贸rkowych otoczonych b艂on膮, kt贸re s膮 typowe dla kom贸rek eukariotycznych. Bakterie maj膮 prost膮 struktur臋 kom贸rkow膮, sk艂adaj膮c膮 si臋 ze 艣ciany kom贸rkowej, b艂ony kom贸rkowej, cytoplazmy, kwas贸w nukleinowych (zawieraj膮cych ich genetyczny materia艂 genetyczny) oraz element贸w kom贸rkowych, takich jak rybosomy 70S, kt贸re s膮 zaanga偶owane w proces produkcji bia艂ek. Wiele gatunk贸w tych mikroorganizm贸w ma zdolno艣膰 wytwarzania form przetrwalnych – endospor. Mog膮 by膰 wykorzystywane w przemy艣le np. w produkcji 偶ywno艣ci, lek贸w, biopaliw, a tak偶e w biotechnologii.
Bakterie Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025