Grupa bakterii, kt贸re po barwieniu metod膮 Grama przyjmuj膮 czerwon膮 lub r贸偶ow膮 barw臋, co jest wynikiem wyp艂ukiwania barwnika – fioletu krystalicznego z ich cienkiej 艣ciany kom贸rkowej. Jedn膮 z istotnych cech tych bakterii jest obecno艣膰 zewn臋trznej b艂ony kom贸rkowej. Zawiera ona lipopolisacharydy (LPS), kt贸re pe艂ni膮 wa偶ne funkcje w patogenno艣ci i interakcjach z gospodarzem. 艢ciana kom贸rkowa bakterii Gram-ujemnych jest cie艅sza ni偶 u bakterii Gram-dodatnich – zawiera mniej peptydoglikanu. Wiele z nich, m.in. Escherichia coli, Salmonella, Neisseria gonorrhoeae (rze偶膮czka) czy Haemophilus influenzae mo偶e wywo艂ywa膰 r贸偶ne choroby u ludzi i zwierz膮t. Jednak niekt贸re bakterie Gram-ujemne s膮 r贸wnie偶 niepatogenne i wykorzystuje si臋 je w przemy艣le, np. jako pomocnicze organizmy w produkcji bia艂ek rekombinowanych czy antybiotyk贸w.
Bakterie Gram-ujemne Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025