Przejdź do treści

Bakterie Gram-dodatnie Definicja

Jedna z dwóch głównych grup bakterii, które można zidentyfikować za pomocą barwienia Grama, techniki stosowanej do różnicowania bakterii na podstawie struktury ich ściany komórkowej. W wyniku barwienia bakterie Gram-dodatnie przyjmują barwę fioletową. Charakterystyczną cechą tych mikroorganizmów jest obecność grubej warstwy peptydoglikanu (mureiny) oraz kwasów tejchojowych, które budują ich ścianę komórkową. W przeciwieństwie do bakterii Gram ujemnych, posiadających dwie błony komórkowe (wewnętrzną i zewnętrzną), bakterie Gram-dodatnie nie mają zewnętrznej błony komórkowej. Wyróżnia się wiele rodzajów tej grupy bakterii, w tym Lactobacillus, Streptococcus, Staphylococcus, Bacillus oraz Clostridium. Niektóre z nich są ważnymi czynnikami chorobotwórczymi u ludzi, podczas gdy inne mają zastosowanie w przemyśle spożywczym (np. fermentacja mlekowa) lub w produkcji antybiotyków i innych produktów przemysłowych.

Picture of Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ I
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ II
999
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025