Jedna z dwóch głównych grup bakterii, które można zidentyfikować za pomocą barwienia Grama, techniki stosowanej do różnicowania bakterii na podstawie struktury ich ściany komórkowej. W wyniku barwienia bakterie Gram-dodatnie przyjmują barwę fioletową. Charakterystyczną cechą tych mikroorganizmów jest obecność grubej warstwy peptydoglikanu (mureiny) oraz kwasów tejchojowych, które budują ich ścianę komórkową. W przeciwieństwie do bakterii Gram ujemnych, posiadających dwie błony komórkowe (wewnętrzną i zewnętrzną), bakterie Gram-dodatnie nie mają zewnętrznej błony komórkowej. Wyróżnia się wiele rodzajów tej grupy bakterii, w tym Lactobacillus, Streptococcus, Staphylococcus, Bacillus oraz Clostridium. Niektóre z nich są ważnymi czynnikami chorobotwórczymi u ludzi, podczas gdy inne mają zastosowanie w przemyśle spożywczym (np. fermentacja mlekowa) lub w produkcji antybiotyków i innych produktów przemysłowych.
Bakterie Gram-dodatnie Definicja

Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026