Organiczne zwi膮zki w臋glowodanowe, g艂贸wnie cukry, kt贸re s膮 produktami ko艅cowymi procesu fotosyntezy. S膮 wytwarzane w fazie ciemnej fotosyntezy (przebiega w stromie chloroplast贸w). Energia dostarczona przez reakcje 艣wietlne (zachodz膮ce w b艂onach tylakoid贸w chloroplast贸w) wykorzystywana jest do przekszta艂cenia CO2 w cukry i inne zwi膮zki organiczne. G艂贸wnym produktem asymilacji fotosyntetycznej jest glukoza (cukier prosty), ale powstaj膮 tak偶e m.in. fruktoza czy sacharoza. Asymilaty s膮 transportowane z obszar贸w, w kt贸rych zachodzi fotosynteza (np. li艣cie) do innych cz臋艣ci ro艣liny, takich jak owoce, p臋dy, korzenie i nasiona. Dzi臋ki
temu procesowi, mo偶liwy jest np. wzrost i rozw贸j ro艣lin oraz produkcja nasion.
Asymilaty Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025