Zwi膮zki chemiczne, kt贸re neutralizuj膮 lub redukuj膮 dzia艂anie reaktywnych cz膮steczek tlenowych – wolnych rodnik贸w, w organizmach 偶ywych. Wolne rodniki to cz膮steczki zawieraj膮ce nieparzyst膮 ilo艣膰 elektron贸w, co sprawia, 偶e s膮 one niestabilne i zdolne do uszkadzania innych kom贸rek oraz moleku艂 poprzez reakcje utleniania. W organizmach ludzkich, reakcje utleniania s膮 naturalnymi procesami metabolicznymi, ale nadmiar wolnych rodnik贸w mo偶e prowadzi膰 do stresu oksydacyjnego, kt贸ry z kolei jest powi膮zany z wieloma chorobami iprocesami starzenia. Antyoksydanty odgrywaj膮 kluczow膮 rol臋 w ochronie organizmu przed
uszkodzeniem oksydacyjnym, zapewniaj膮 wsparcie uk艂adu odporno艣ciowego, redukuj膮 ryzyko chor贸b sercowo-naczyniowych, chor贸b neurodegeneracyjnych i innych schorze艅 zwi膮zanych zestresem oksydacyjnym. Przyk艂ady: witamina C i E, flawonoidy, beta-karoten, antocyjany, mied藕, cynk.
Antyoksydanty Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem
Dowiedz si臋 wi臋cej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 I
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZ臉艢膯 II
z艂
999
-
Ca艂a niezb臋dna teoria do matury
-
Nauka rozwi膮zywania zada艅 pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025