Przejdź do treści

Co to jest: Amylazy?

Amylazy Definicja

Enzymy hydrolityczne, uczestniczące w procesie trawienia polisacharydów, głównie skrobi oraz glikogenu. Alfa amylazy rozkładają wiązania α-1,4-glikozydowe. Wyróżniamy obecną w ślinie amylazę ślinową, amylazę trzustkową (w soku trzustkowym) i amylazę jelitową (dalsze odcinki jelita cienkiego). Wytwarzają je organizmy zwierzęce, roślinne (np. podczas kiełkowania ziaren zbóż) oraz drobnoustroje.

Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ I
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ II
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024