Enzymy hydrolityczne, uczestniczące w procesie trawienia polisacharydów, głównie skrobi oraz glikogenu. Alfa amylazy rozkładają wiązania α-1,4-glikozydowe. Wyróżniamy obecną w ślinie amylazę ślinową, amylazę trzustkową (w soku trzustkowym) i amylazę jelitową (dalsze odcinki jelita cienkiego). Wytwarzają je organizmy zwierzęce, roślinne (np. podczas kiełkowania ziaren zbóż) oraz drobnoustroje.
Amylazy Definicja

Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł 999
zł
799
-
Ponad 120 pełnych godzin filmów
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs przygotowujący do matury 2026