Enzymy hydrolityczne, uczestniczące w procesie trawienia polisacharydów, głównie skrobi oraz glikogenu. Alfa amylazy rozkładają wiązania α-1,4-glikozydowe. Wyróżniamy obecną w ślinie amylazę ślinową, amylazę trzustkową (w soku trzustkowym) i amylazę jelitową (dalsze odcinki jelita cienkiego). Wytwarzają je organizmy zwierzęce, roślinne (np. podczas kiełkowania ziaren zbóż) oraz drobnoustroje.
Amylazy Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025