Enzym wytwarzany głównie przez trzustkę oraz przez ślinę (w mniejszym stopniu). Bierze udział w trawieniu węglowodanów, szczególnie skrobi i glikogenu. Jest uwalniana do dwunastnicy, gdzie rozkłada polisacharydy na prostsze cząsteczki (np. do maltozy i glukozy). Te produkty są następnie wchłaniane przez jelito cienkie i dostarczane do komórek organizmu jako źródło energii. Poziomy amylazy trzustkowej mogą być oznaczane w celu diagnozowania różnych schorzeń. Silny wzrost stężenia enzymu we krwi może wskazywać na ostre zapalenie trzustki, a zmniejszone stężenia mogą świadczyć o przewlekłym zapaleniu trzustki.
Amylaza trzustkowa Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025