Przejd藕 do tre艣ci

Definicja poj臋cia Amylaza trzustkowa

Enzym wytwarzany g艂贸wnie przez trzustk臋 oraz przez 艣lin臋 (w mniejszym stopniu). Bierze udzia艂 w trawieniu w臋glowodan贸w, szczeg贸lnie skrobi i glikogenu. Jest uwalniana do dwunastnicy, gdzie rozk艂ada polisacharydy na prostsze cz膮steczki (np. do maltozy i glukozy). Te produkty s膮 nast臋pnie wch艂aniane przez jelito cienkie i dostarczane do kom贸rek organizmu jako 藕r贸d艂o energii. Poziomy amylazy trzustkowej mog膮 by膰 oznaczane w celu diagnozowania r贸偶nych schorze艅. Silny wzrost st臋偶enia enzymu we krwi mo偶e wskazywa膰 na ostre zapalenie trzustki, a zmniejszone st臋偶enia mog膮 艣wiadczy膰 o przewlek艂ym zapaleniu trzustki.

Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem