Enzym znajdujący się w ludzkiej ślinie. Bierze udział we wstępnym procesie trawienia węglowodanów takich jak skrobia czy glikogen. Hydrolizuje wiązania α-1,4-glikozydowe wewnątrz łańcucha polisacharydów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w pH zbliżonym do obojętnego. Aktywatorami tego enzymu są jony chlorkowe (aniony), natomiast inhibitorami mogą być np. jony fluorkowe. Do śledzenia aktywności amylazy ślinowej można wykorzystać reakcję skrobi z jodem.
Amylaza ślinowa Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025