Przejd藕 do tre艣ci

Definicja poj臋cia Amylaza 艣linowa

Enzym znajduj膮cy si臋 w ludzkiej 艣linie. Bierze udzia艂 we wst臋pnym procesie trawienia w臋glowodan贸w takich jak skrobia czy glikogen. Hydrolizuje wi膮zania 伪-1,4-glikozydowe wewn膮trz 艂a艅cucha polisacharyd贸w. Amylaza 艣linowa dzia艂a najlepiej w pH zbli偶onym do oboj臋tnego. Aktywatorami tego enzymu s膮 jony chlorkowe (aniony), natomiast inhibitorami mog膮 by膰 np. jony fluorkowe. Do 艣ledzenia aktywno艣ci amylazy 艣linowej mo偶na wykorzysta膰 reakcj臋 skrobi z jodem.

Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z du偶ym do艣wiadczeniem