Organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi, klarowna, bezbarwna ciecz. Posiada swoisty zapach i piekący smak. Jest naturalnie wytwarzany w procesie fermentacji cukrów przez drożdże lub w procesach petrochemicznych (np. hydratacja etylenu). W medycynie znajduje zastosowanie jako środek antyseptyczny, dezynfekujący, rozpuszczalnik niektórych leków oraz antidotum na zatrucie metanolem i glikolem etylenowym.
Alkohol etylowy Definicja
Autor - Dawid Otulak
Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem
Dowiedz się więcej
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ I
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025
BIOLOGIA POD KLUCZ
CZĘŚĆ II
zł
999
-
Cała niezbędna teoria do matury
-
Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
-
Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2025