Przejdź do treści

Co to jest: Albuminy?

Albuminy Definicja

Białka rozpuszczalne w wodzie, produkowane w wątrobie. Główne biała surowicy krwi. Stanowią składnik mleka, kurzych jaj oraz wielu nasion. Należą do białek globularnych. Biorą udział w transporcie m.in. hormonów, witamin, niektórych leków czy kwasów tłuszczowych. Umożliwiają utrzymanie stałego ciśnienia onkotycznego, co zmniejsza ryzyko powstawania obrzęków.

Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ I
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ II
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024