Przejdź do treści

Co to jest: Agar?

Agar Definicja

Wielocukier złożony, polimer galaktozy, produkowany przez niektóre glony, głównie krasnorosty. Przetworzony agar występuje w postaci żelu. Wykorzystuje się go do sporządzania pożywek dla bakterii, w laboratoriach biochemicznych, a także w przemyśle cukierniczym i piekarniczym.

Autor - Dawid Otulak
Autor - Dawid Otulak

Nauczyciel biologii i chemii z dużym doświadczeniem

Dowiedz się więcej

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ I
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024

BIOLOGIA POD KLUCZ

CZĘŚĆ II
1000
  • Cała niezbędna teoria do matury
  • Nauka rozwiązywania zadań pod klucz
  • Kurs zgodny z wymaganiami egzaminacyjnymi 2024